fbpx

Röyksopp

Om Röyksopp

Plassen er Tromsø, året er 1998. Svein Berge og Torbjørn Brundtland ble en ikonisk duo som skulle sette tonen for elektronisk musikk for all fremtid.

I 2001 slapp barndomsvennene i Röyksopp singelen «Eple», et knapt knips før debutalbumet Melody A.M. kom ut i verdens sfære. Albumet endret både deres og andres liv. VG kåret det til tiårets beste album, med over en million kopier solgt over hele verden, og sertifisert platinum. I løpet av deres til sammen åtte album og mange singler, har Röyksopp vært å høre i både reklamer og filmer kloden rundt. Blant annet deres andre album The Understanding lå på topplister over hele Europa før de virkelig fikk grobunn over dammen og havnet på Billboard. Og ikke bare det..

Gutta har blitt nominert til to Grammy Awards og en Brit Award, vunnet syv Spellemannpriser, opptrådt over hele verden, produsert album som har toppet lister i flere land, inkludert fire påfølgende nummer 1 album i Norge. Musikkvideoene deres er såpass unike at duoen har toppet spillelisten på MTV, og vunnet og vært nominert til totalt fire priser fra TV-kanalen.

Nord-Norge har naturligvis vært en viktig inspirasjonskilde i deres musikkunivers. Det har slått an – overalt. Röyksopp har blitt spurt om å lage soundtracket til storfilmen The Matrix Reloaded, som de spenstig nok takket pent nei til, og fått henvendelser fra blant annet Roots Manuva, The Streets, Peter Gabriel og Britney Spears. Men de er åpenbart selektive når det kommer til hva de vil sette sitt stempel på. De viktigste bidragsyterne har ofte vært Susanne Sundfør, Astrid S, Robyn og et godt utvalg andre stjerner.

Er det én ting som er klingende klart, så er det at fansen er «die hard». Kommentarfeltene er oversvømmet av utsagn om at musikken deres har forandret og faktisk reddet liv, og at ingen annen musikk røren lytteren på samme måte. 

Det er bare å glede seg til å se disse gutta på scenen – det kan vi sette vårt stempel på.

Röyksopp ser du torsdag 15. juni på FOMA.