fbpx

MULTIKUNSTNEREN JØRGEN HAARSTAD

Som én av tre vinnere av FOMA Kunststipend 2022, mottok Jørgen Haarstad både et kunst honorar og muligheten til å vise frem den levende kunsten sin på scenen vår i 2023. Gjennom året har han jobbet med å tilpasse sin utøvende kunst til scenen vår og tar i tillegg med seg en av sine nyeste kreasjoner i form av skulpturen Oxytocin drive A2 som kan bli din til odel og eie. Jørgen inviterer til hans keramiske lydverk, Released Wasteland  på scene to, fredag 16. juni. 

Jørgen er kunstner, musiker og komponist. Hans kunstner uttrykk er særlig påvirket av arbeidet som profesjonell trommeslager i mer enn 25 år. Hardt arbeid og flere års erfaring innenfor sin unike sjanger har resultert i at han nylig mottok Statens Kunstnerstipend på 10 år for etablerte kunstnere. 

I arbeidet med kunsten utforsker og eksperimenterer han primært med keramikk som audiovisuelt materiale. Haarstad bruker keramikk til å produsere lydobjekter og til å skape lyd i en visuell fremføring. Han bruker i dag porselensavfall og feilproduksjon fra Norsk Teknisk Porselen i Fredrikstad (NTP). Han jakter særegenhet og lydpotensiale i hvert enkelt keramisk objekt ved å manipulere objektenes bevegelser for å produsere lyd. Her er improvisasjon og eksperimentering førende. 

Haarstad`s scene og galleri-kunstproduksjoner er preget av sjanger overskridelse, tverrfaglighet og kunstnerisk mangfold: Industriell keramisk installasjon iscenesatt med keramisk samtids lydcollage som skapes av ham som performer og komponist. Form, innhold og strategier vil Haarstad skal speile samtidens understrømninger og han søker kontinuerlig utvikling og forandring. Han ønsker fortsatt utvikling av eget kunstneruttrykk, men også i fellesskap med samarbeidspartnere hvor ulike sjangere kan berøre hverandre, vekke interesse og nysgjerrighet hos kunst- og musikkinteresserte. 

I arbeidet med å skape form i leire og stålplater er drivkraften en dynamisk prosess som skjer i vekselvirkning mellom materialet og behandling av materiale sier Haarstad. Formens uttrykk vil han skal bli til underveis hvor han fokuserer på å løsrive seg fra en bestemt idé og heller stole på prosessen og søke en eksperimentell form. Han har bla. hatt performance ved Nasjonal Museet i Oslo 2015, skal presentere sitt nye keramiske audiovisuelle verk Black and white wasteland ved Clay Gulgong biennalen, Australia 2024. 

Velkommen til Fornebu Music and Arts festival, 15. og 16. juni!